Babblarna

Copyright © All Rights Reserved

Babblarna...

 

Små söta figurer med märkliga namn som de flesta barn stiftat bekanskap med i deras sånger på internet. Men varför finns de?

 

 

 

Arbetsminne

 

Barn med en utvecklingsstörning och eller språkstörning har ofta ett kort arbetsminne. Arbetsminnet är en förutsättning för tex läsförståelser. Jag har hört om och träffat på barn som knäckt läskoden men är frågande om vad det betyder/handlar om. De minns alltså inte vad de precis läste. Detta kan tränas och måste tränas.

Klicka på "Arbetsminne" så ger jag lite tips.

Lita på dig själv, våga prova, låt dig inspireras

Babblarna

Här finns tips fråne en förskola

 

Babblarna i förskolan

Babblarna är ett härligt gäng färgglada figurer som kommit för att göra språkträning till ett spännande och lekfullt äventyr. Den pedagogiska plattformen är Karlstadmodellen och språkträningen riktar sig till barn i tidig språkutveckling. Babblarna är skapade på ett sätt så att alla kommer älska dem och varken barn eller vuxna kommer tänka på att det är just språkträning det handlar om i leken och äventyren i Babblarnas värld.

 

Babblarna pratar sitt eget språk som helt bygger på ljudet i deras namn. Genom att lyssna på Babblarna när de pratar och genom att härma deras sätt att prata tränas effektivt förmågan att använda betoningar och melodi i språket. Med hjälp av Babblarna övar vi tillsammans på samspel och möjligheterna till språkutvecklande lekar är oändliga.

 

Deras namn är valda med omsorg . Uppbyggnaden liknar mamma, pappa samt att voklaerna a, o . i är lätta att höra skillnad på vilket stimulerar barnets lyssnande.

Lyssningsträning

 

Att kunna lyssna är förutsättning till att kunna ta till sig ett talat språk. Babblarna är perfekta till att börja lära barnet lyssna till olikheter i orden, vilken är minsta gemensamma nämnaren?

 

Testa att göra såhär!

Ljudträning

 

I ljudträningen med babblarna vill man locka till att barnet skall framkalla ljudet som hänger ihop med babblarna.

 

Hur kan man göra?

Lika - på - lika

 

Att kunna se vad skillnader är eller vilka om är lika är början till att kunna kategorisera in språket i dess olika beståndsdelar. För att kunna förstå att substantiv är saker måste man vet vilka kriterier som ska gälla för saker.

 

Här testar vi på att sortera och kategorisera babblarna!